تفکر و تامل در سایر نقشهای گزارشگری مالی نیز بسیار مهم است، بنابراین موضوع یکی از همایشهای سال جاری، حسابداران، انضباط مالی و آرامش اجتماعی انتخاب شد تا جنبههای قراردادی و کنترلی کارکرد حسابداری بیشتر برجسته شود. نقشهایی که حسابداری در تنظیم قراردادها و نیز کنترل ریسکهای اخلاقی و گزینش نامطلوب دارد و در نهایت موجب آرامش خاطر طرفهای قراردادی میشود و نیز انضباطی که در دولت و سازمانهای غیر انتفاعی ایجاد میکند، باید برجسته شود.
حسابداران به شفافیت فعالیتهای مالی و اقتصادی و آرامش جامعه کمک میکنند که اینها لازمه توسعه و پیشرفت اقتصادی است. حسابداری با پاسخ خواهی و پاسخگویی که بخشی از فرآیند دموکراسی است عجین است و عجب نیست که این دانش و حرفه در جوامع دموکراتیک از جایگاه ویژهای برخوردار است.
حسابداران در افق ایران ۱۴۰۴ و نیز الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت نیز نقشها و مسوولیتهای ویژهای دارند. شناساندن این خدمات به جامعه در درجه اول، وظیفه خود حسابداران است. جذب استعدادهای برتر و نخبگان برای تحصیل و تدریس و کار حرفهای در این رشته نیز ایجاب میکند که انجمنهای علمی و حرفهای و دانشگاهها حسابداری را به نحو شایسته معرفی کنند.
حسابداران و حسابرسان، منشا خدمات ارزندهای به بخشهای دولتی، اقتصادی و عمومی هستند و هر جا از این متخصصان استفاده نشده است خسارتها و خسرانهایی ایجاد شده است. شرکتهای زیادی به دلیل استفاده نکردن از خدمات حسابداران ورشکسته شدند.
چرا بنیانگذار و مدیرعامل وقت شرکت سونی، آکائی موریتا بیان میکند که از لحظه شکلگیری ایده تولید نوار کاست و ضبط صوت و تشکیل شرکت سونی در کنارش حسابدار بوده است؟ مشارکتهای زیادی متلاشی شد و دوستیهای زیادی به دشمنی تبدیل شد و آرامش از بین رفت و به جای تولید محصول و خدمات، شرکای وقت خود را در پلههای دادگاه گذراندند؟
چه بنگاههایی که به دلیل عدم وجود حساب و کتاب با اعتبارات تجاری و مالی کار دیگری کردند که نتیجه آن ضرر و زیان اعتباردهندگان و مالکان بود؟ چه مدیرانی که به دلیل استفاده نکردن از خدمات حسابداران، خود و سازمانشان را به پرتگاه بردند.چه افرادی که در غیاب حساب و کتاب و کنترل تبدیل به متقلب شدند و سر از زندان درآوردند. کنترلهای مالی در سازمانها و دستگاههای دولتی چگونه است؟ چرا اصلاحات در مدیریت دولتی همراه با اصلاح نظام حسابداری و پاسخگویی است؟
حسابداری انضباط شخصی و اجتماعی ایجاد میکند. حسابداری موجب شفافیت و آرامش میشود. حسابداری به تنظیم قراردادها کمک میکند و موجب بهبود تصمیم گیری و آرامش فکری میشود.
*مدیر گروه حسابداری دانشگاه الزهرا(س)
دکتر علی رحمانی *
منبع : دنیای اقتصاد