به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تامین اجتماعی، مهندس سید ابوالحسن پورحسینی با بیان این خبر افزود: کاهش تردد بیمه شدگان در واحدهای مختلف سازمان، ایجاد سهولت و سرعت دسترسی به اسناد، نامه ها و سوابق بیمه شدگان، کاهش هزینه های مربوط به بایگانی و انتقال اسناد کاغذی، از دستاوردهای مهم این طرح به شمار می رود.
وی افزود: همچنین ایجاد وحدت رویه در گردش های الکترونیکی اسناد منطبق بر گردش کاری ، فرایندهای کسب وکار جاری در شعب، افزایش ایمنی اسناد در مقابل حوادث، ازبین بردن مخاطرات ناشی از انتقال و جابجایی اسناد بصورت دستی، از دیگر اهداف طرح سامانه پرونده الکترونیکی بیمه شدگان محسوب می شود.
پورحسینی خاطرنشان کرد: تا کنون ۴ هزار و ۳۳۱ پرونده بیمه شدگان جدید شامل ۳۲هزار و ۹۵۰ برگ در شعبه ۲۷ و ۲هزار و ۱۲۷ پرونده شامل ۱۵هزار و ۱۳۴ برگ در شعبه ۶ از طریق این سامانه تشکیل شده است.
وی اظهار داشت: از دیگر دستاوردهای حاصل از اجرا و پایلوت این طرح می توان به تولید بیش از ۹۰ فرایند در حوزه فنی و نامنویسی در سیستم بیمه ای شعب اشاره نمود.
مدیرکل دفتر راهبری سیستم های تامین اجتماعی تصریح کرد: اسکن تمامی اسناد فنی، شناسه گذاری و طبقه بندی اسناد، از دیگر نتایج اجرای این طرح است.