اینکه کارفرما نسبت به حقوق قانونی تعطیلات رسمی و غیر رسمی زیرمجموعههای خود آگاه باشد، میتواند به راحتی از بروز تنشهای کاری در آینده جلوگیری کند.
آیا کارگر میتواند با کارفرما برای انجام کار در روز جمعه بدون تعطیل یک روز دیگری از هفته موافقت داشته باشد؟
استفاده از تعطیل هفتگی در هر حال برای کلیه کارگران مشمول قانون کار اجباری بوده و به کارگیری کارگران حتی با جلب رضایت و توافق کتبی آنها و یا در شرایط استثنایی و اضطراری در روز تعطیل هفتگی بر خلاف حکم صریح قانون خواهد بود.
آیا میتوان تعطیل هفتگی جمعه را بدون توافق کارگر به روز معین دیگری در هفته انتقال داد؟
تعطیل یک روز معین در هفته به عنوان تعطیل هفتگی در همه حال و بدون هیچ استثنایی اجباری بوده و این تعطیل در روز “جمعه” خواهد بود و تغییر آن به روز دیگری در هفته چنانچه در امور مربوط به خدمات عمومی نبوده و نوع و یا ضرورت کار نیز آنرا ایجاب نکند، صرفاً با توافق طرفین امکان پذیر است.
درکارگاهی که دارای تعطیلات تابستانی است تعدادی از کارگران بنا به ضرورت بهکار خود در واحد ادامه میدهند. وضعیت این قبیل کارگران در ارتباط بامرخصی و یا اضافه کاری به چه ترتیب خواهد بود؟
چنانچه تعطیلات تابستانی مورد نظر طبق توافق و یا بر اساس عرف معمول کارگاه بخشی از مرخصی استحقاقی سالانه بوده باشد، کار برخی از کارکنان متضمن این معنی است که آنان میباید ایام دیگری از سال را از مرخصی استحقاقی خود استفاده نمایند.
آیاپرداخت مزد تعطیل هفتگی کارگری که در طول هفته بیمار بوده و در نتیجهنتوانسته است سر کار حاضر شود با کارفرماست یا با سازمان تأمین اجتماعی؟
از آنجا که مدت مرخصی استعلاجی که به تأیید سازمان تأمین اجتماعی رسیده باشد به منزله روزهای کاری می است. لذا پرداخت دستمزد روز تعطیل هفتگی به کارگری که تمام یا ایامی از هفته را در استراحت پزشکی بوده است به عهده کارفرما است و سازمان تامین اجتماعی تنها مکلف به پرداخت غرامت مزد ایام بیماری کارگر خواهد بود.
آیادر مقررات کار ایران تعطیلات خاصی برای اقلیتهای مذهبی در نظر گرفته شدهکه بتوانند به مراسم مذهبی خاص خود از قبیل عید پاک و یا عید کریسمسبپردازند؟
بر اساس مقررات قانون کار که برای کلیه کسانی که بر پایه کار تابع اشتغال به کار داشته و از مقررات استخدامی خاص تبعیت نمیکنند، لازمالرعایه و لازمالاتباع است. تعطیلات رسمی کارگری همان ایامی هستند که در تقویم رسمی کشور به عنوان تعطیل شناخته شده و تنها امتیاز کارگران بر دیگر مزد و حقوق بگیران استفاده از تعطیل روز جهانی کارگر (یازدهم اردیبهشت ماه هر سال) است. لذا کارگرانی که از اقلیتهای دینی هستند نیز همانند سایر کارگران از تعطیلات رسمی کارگری بهرهمند بوده و تعطیل خاصی برای آنها در مقررات پیشبینی نشده است.
در کارهای نوبتی اگر نوبت کار کارگر با روز تعطیل هفتگی تقارن یابد کارگران مزبور چگونه میتوانند از تعطیل مزبور استفاده نمایند؟
استفاده از تعطیل جمعه برای کلیه مشمولین قانون کار از جمله کارگران نوبتی الزامی است. لذا هر گاه کارگر نوبتکار که در روز جمعه کار کند و به جای آن از تعطیل روز دیگری در هفته استفاده کند به لحاظ عدم استفاده از تعطیل جمعه محق به دریافت ۴۰ درصد اضافه بر مزد خواهد بود و در صورتی که نوبتکاری وی با تعطیل رسمی مصادف شود معادل کار انجام شده را بصورت اضافه کار دریافت خواهد کرد.
درمواردی که روز تعطیل رسمی با روز تعطیل هفتگی کارگر مقارن میشود آیاکارفرما مکلف به پرداخت وجهی از این بابت به کارگران خواهد بود؟
در صورت مصادف شدن تعطیلات رسمی با روز تعطیل هفتگی (جمعه) کارگران، کارفرما تکلیفی به پرداخت وجهی از این بابت به کارگران ذیربط نخواهد داشت مگر آنکه در این زمنیه از قبل توافقی صورت گرفته باشد.
آیا کارگران موقت هم استحقاق استفاده از مزایای مربوط به تعطیل هفتگی و یا تعطیلات رسمی را دارند؟
در کلیه قراردادهای کار اعم از دایم، موقت و یا کارمعین کارفرما ملزم به رعایت مقررات قانون کار از جمله پرداخت دستمزد روز جمعه و ایام تعطیل رسمی است.
در صورت ضرورت کار آیا میتوان استفاده از تعطیل هفتگی را به هفتههای بعد موکول کرد؟
استفاده از تعطیل جمعه و یا یک روز معین دیگر در هفته برای کلیه کارگران مشمول قانون کار اجباری بوده و باید برای همان هفته مورد استفاده قرار بگیرد به این ترتیب انتقال آن به هفته یا هفتههای دیگر و یا ذخیره کردن آن به عنوان مرخصی استحقاقی و یا تقویم آن به وجه نقد با مقررات ماده ۶۲ قانون کار انطباق ندارد.
درمواقعی که کارگر، با توجه به نوع کار کارگاه و یا توافق بعمل آمده باکارفرما، به جای روز جمعه از روز معین و مستمر دیگری، مثلاً ۳ شنبه، بهعنوان تعطیل هفتگی استفاده و در نتیجه روز جمعه را در کارگاه حاضر و مشغولکار شود آیا استحقاق دریافت وجهی علاوه بر مزد روزهای عادی کار را خواهدداشت یا خیر؟
کلیه کارگران مشمول قانون کار اعم از نوبتکار و غیرنوبتکار در مقابل انجام کار در روز جمعه، علاوه بر برخورداری از یک روز تعطیل معین و مستمر دیگر به جای آن، استحقاق دریافت ۴۰ درصد علاوه بر مزد را خواهند داشت. متذکر میشود که این مبلغ جزیی از مزد کارگر در روز جمعه بوده و ماخذ محاسبه اضافه کاری انجام شده در این روز نیز خواهد بود.
ایامتعطیلات رسمی که بین روزهای غیبت و یا مرخصی بدون حقوق واقع میشود آیاجزء مدت غیبت و یا مرخصی بدون حقوق به حساب می آیند یا اینکه از آن کسرمیشوند؟
چنانچه تعطیلات رسمی بین روزهای غیبت یا مرخصی بدون حقوق واقع شود جزء روزهای غیبت یا مرخصی بدون حقوق محسوب شده و به این لحاظ کارگر ذیحق دریافت مزد تعطیلات رسمی که بین روزهای غیبت و یا مرخصی بدون حقوق واقع میشود نخواهد بود.
درکارگاههایی که علاوه بر تعطیل هفتگی، کارگران از یک روز تعطیل دیگر نیزدر طول هفته استفاده میکنند (تعطیل توافقی) چنانچه کارگر تمام و یا تعدادیاز روزهای هفته را از مرخصی سالانه استفاده کند آیا تمام و یا بخشی ازتعطیل توافقی نیز به حساب مرخصی او منظور خواهد شد؟
تعطیل توافقی روز پنجشنبه معمولاً موکول به این است که کارگران علاوه بر ساعات مقرره در پنج روز اول هفته (۳۶ ساعت و ۴۰ دقیقه) معادل ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه ساعات کار مربوط به روز پنجشنبه را نیز در پنج روز مذکور انجام دهند و لذا در صورت استفاده کارگران از مرخصی استحقاقی در هر یک از پنج روز اول هفته، کارگر ذیربط علاوه بر یک روز مرخصی مقرره (۷ ساعت و ۲۰ دقیقه) مربوط به آن روز در واقع یک ساعت و ۲۸ دقیقه از ساعات کار مربوط به روز تعطیل توافقی پنجشنبه را نیز از مرخصی استحقاقی استفاده نموده است در حالت فوق، چنانچه استفاده از مرخصی در طول هفته بطور کامل صورت گیرد در این حالت کارگر معادل ساعات کار هفتگی (۴۴ ساعت) از مرخصی استحقاقی خود استفاده کرده است.
کارگریشب کار است. با توجه به توافق به عمل آمده با کارفرما، جمعه شب را درکارگاه به کار اشتغال داشته و به جای آن شبهای دوشنبه را تعطیل میکند. دراین صورت آیا مشمول ۴۰ درصد فوقالعاده پیشبینی شده خواهد بود؟
حکم استفاده از ۴۰ درصد اضافه بر مزد مقرر در تبصره مزبور برای کارگرانی که به جای روز جمعه روز دیگری را در طول هفته تعطیل میکنند ناظر به کلیه کسانی است که در یکی از مقاطع زمانی صبح و عصر و یا شب از روز جمعه را به کار اشتغال و به جای آن روز دیگری از هفته را (صبح، عصر یا شب) تعطیل میکنند.
آیا استفاده از تعطیل هفتگی جمعه در ایامی که کارگر در مأموریت به سر میبرد نیز شمول دارد؟
تعطیل روز جمعه و یا روز مستمر دیگری که به جای روز جمعه تعیین میشود به هر حال اجباری بوده و در ایام مأموریت استثنایی برای آن پیشبینی نشده است و لذا در مدت مأموریت نیز کارگر میباید از تعطیل هفتگی خود استفاده کند.
درواحدهائی که از تعطیلات تابستانی استفاده میکنند و طبق رویه مورد قبولطرفین تمام یا قسمتی از این تعطیلات به حساب مرخصی استحقاقی کارگران گذاشتهمیشود آیا در این رابطه کارگری که فاقد مرخصی ذخیره است، می توان وی راملزم به استفاده از مرخصی بدون حقوق در ایام تعطیل تابستانی کرد؟
در زمانی که کارگران از مرخصی استحقاقی در قالب تعطیلات تابستانی استفاده میکنند، افرادیکه فاقد مرخصی ذخیره جهت استفاده از تعطیلات تابستانی هستند الزام کردن آنان به استفاده از مرخصی بدون حقوق محمل قانونی نداشته و در این زمینه چنانچه به تشخیص هیأت حل اختلاف، کارفرما موجب تعلیق قرارداد کار شناخته شود کارگر استحقاق دریافت حقوق و مزایای ناشی از دوران تعلیق را خواهد داشت.
آیا استفاده از تعطیلات رسمی مانند عید قربان و عید غدیر، تاسوعا و عاشورا و… منوط به داشتن سابقه کار در کارگاه است؟
استفاده از تعطیلات رسمی کشور منوط به داشتن سابقه کار در کارگاه نبوده و از روز اشتغال به کار حق استفاده از تعطیلات مذکور با استفاده از مزد برای کلیه کارگران مشمول قانون کار محفوظ خواهد بود.
درسنوات گذشته دولت به مناسبتهایی روز یا روزهای معینی از سال را تعطیلعمومی اعلام میکرده است در این خصوص در صورت تعطیل واحد کارگاهی در ایاممذکور آیا کارفرما میتواند آنرا به حساب مرخصی استحقاقی کارگران بگذارد؟
استفاده کارگران از مرخصی استحقاقی سالانه خود چه در مقررات قانون کار سابق و چه در مقررات قانون کار جمهوری اسلامی ایران موکول به درخواست آنان بوده و احتساب ایامی بدون جلب موافقت کارگر به عنوان مرخصی سالانه هیچگاه معمول نبوده و مورد تأیید وزارت کار نیز قرار نداشته است.
وقتیگفته میشود ساعت کار قانونی روزانه ۷ ساعت و۲۰ دقیقه است و یا کار در روزجمعه منوط به تعطیل یک روز معین دیگر در هفته است و یا کارگر مجاز بهانجام کار در تعطیلات رسمی است، در این عبارت “روز” ناظر بر چه ساعاتی ازشبانه روز است؟
مراد از “روز” در مواد مختلف مربوط به تعطیلات در قانون کار اعم از تعطیلات رسمی، تعطیل هفتگی و یا حتی مرخصی های استحقاقی و استعلاجی، یک شبانه روز کامل و معادل ۲۴ ساعت تمام است. به عنوان مثال روز جمعه از ساعت ۲۴ روز پنجشنبه شروع و تا ساعت ۲۴ روز جمعه ادامه خواهد داشت بدین ترتیب هنگامی که روز جمعه و ممنوعیت کار در این روز یا روز تعطیل جانشین آن صحبت میشود می باید به نکته فوق توجه شود.
دربعضی از واحدهای کارگری با توجه به توافق به عمل آمده بین کارگران وکارفرما، هر دو هفته یک پنجشنبه تعطیل و کار آن روز در سایر روزها انجاممیشود در صورت برخورد تعطیل توافقی روز پنجشنبه با تعطیل رسمی و یا مصادفشدن تعطیلات رسمی با روزهای کاری چه آثاری بر آن مترتب میشود؟
چنانچه کارگران شرکتی هر دو هفته یک پنجشنبه را تعطیل توافقی داشته و کار آن روز را با توجه به توافق به عمل آمده به میزان روزانه ۲۰ دقیقه در سایر روزها انجام دهند در این صورت چنانچه کارگری در ایام هفته مرخصی استحقاقی روزانه بگیرد و یا روزهای هفته با تعطیل رسمی برخورد کند چنین کارگری در ایام مذکور روزانه ۲۰ دقیقه بیش از ساعات کار قانونی از مرخصی استحقاقی یا تعطیل رسمی استفاده کرده است که به حساب وی منظور خواهد شد.
چنانچه روزهایی از ایام هفته با تعطیلات رسمی برخورد کند ساعات کار قانونی کارگران در آن هفته چه میزان خواهد بود؟
چنانچه هر یک از روزهای هفته که معادل ۶ روز کار با ساعت کار روزانه ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه است با تعطیل یا تعطیلات رسمی مواجه شود برای هر روز تعطیل رسمی، ساعت کار هفتگی کارگر ۷ ساعت و ۲۰ دقیقه کاهش پیدا میکند که در صورت انجام کار در این ایام مشمول دریافت اضافه کاری قرار میگیرد.
میزان مرخصی استحقاقی سالانه کارگران مشمول قانون کار چند روز است؟
طبق قانون کار میزان مرخصی استحقاقی سالانه کارگران ۲۶ روز کاری در سال است و ایام تعطیل هفتگی و یا تعطیل رسمی که بین روزهای مرخصی واقع میشود جزء این ۲۶ روز محاسبه نمیشود.
درماده ۶۵ قانون کار به “چهار جمعه” که در ماده ۶۴ این قانون ذکر شده استاشارهای نشده است. آیا چهار جمعه مزبور در پنج هفته مرخصی کارگران شاغل درمشاغل سخت و زیان آور به حساب نمیآید؟
حکم قانون کار در خصوص احتساب چهار جمعه جزء مرخصی استحقاقی سالانه کارگران نسبت به ماده ۶۵ نیز جاری بوده و به این ترتیب مرخصی استحقاقی سالانه کارگرانی که به کارهای سخت و زیان آور اشتغال دارند ۳۱ روز کاری خواهد بود.
منبع: بازار خبر