مضاربه در لغت یعنی تجارت با سرمایه دیگری و در اصطلاح عبارت است از اینکه شخصی (مالک) ،مالی (سرمایه) را به دیگری (عامل) بدهد و در مقابل، سهم معینی از سود آن سرمایه را بگیرد، سود اوراق مضاربه بستگی کامل به سود فعالیت تجاری خواهد داشت.
سود فعالیت تجاری نیز گرچه تا حدودی قابل پیش بینی است، اما در عمل تابع عوامل مختلفی است که احتمال دارد مغایر با پیش بینی درآید. درنتیجه سود اوراق کاملا متغیر و در پایان دوره مالی قطعی می شود.
علمای شیعه برخلاف اهل تسنن عقد مضاربه را منحصر در تجارت می دانند، به همین جهت در ایران این عقد تنها در تجارت منعقد میگردد.
مراحل انتشار صکوک مضاربه:
الف) نهادواسط از طریق مشاور عرشه تامین سرمایه با بانی برای انجام طرح تجاری وارد قرارداد میشود.
ب) نهادواسط برای تامین مالی از طرف بانی به انتشار صکوک مضاربه مبادرت میورزد.
ج) نهادواسط مبلغ حاصل از فروش اوراق به سرمایه گذاران را، برای انجام طرح تجاری در اختیار بانی قرار می دهد.
د) نهادواسط پرداختهای منظم سود و عایدات نهایی حاصل از فعالیت طرح تجاری را بین سرمایهگذاران توزیع میکند.
ه) پس از پایان طرح تجاری، نهادواسط مبلغ اسمی اوراق صکوک را از بانی اخذ کرده و به سپرده گذاران باز پرداخت می نماید.
تبدیل داراییها به اوراق بهادار
واژة تبدیل به اوراق بهادار کردن، یکی از واژههایی است که از ظهور آن در ادبیات مالی جهان بیش از دو دهه نمیگذرد. “تبدیل به اوراق بهادار کردن” فرآیندی است که طی آن، داراییهای مؤسسة مالک دارایی یا بانی از ترازنامة آن مؤسسه جدا میشود، در عوض، تأمین وجوه توسط سرمایهگذارانی انجام میشود که یک ابزار مالی قابل مبادله را میخرند و این ابزار نمایانگر بدهکاری مزبور میباشد، بدون اینکه به وامدهندة اولیه مراجعهای صورت پذیرد.
در جایی دیگر در تعریف تبدیل به اوراق بهادار کردن آمده است: “تبدیل به اوراق بهادار کردن، فرآیندی است که در آن واسطههای مالی مانند بانکهای تجاری حذف شده و اوراق بدهی قابل خرید و فروش مستقیماً به سرمایهگذاران فروخته میشود.” در واقع یک شرکت تامین سرمایه، مجموعهای از داراییهای مالی را جمع نموده و اوراق بدهی را برای تأمین مالی آن مجموعه به سرمایهگذاران بیرونی میفروشد. تبدیل داراییها به اوراق بهادار با تامین مالی ساختار یافته مجموعههای رهنی در دهه ۱۹۷۰ آغاز شد.
به طور کلی در فرآیند تبدیل داراییها (از جمله وامهای رهنی) به اوراق بهادار، شرکت یا مؤسسهای که نیاز به تأمین مالی دارد، اقدام به تأسیس یک “شرکت با مقصد خاص (SPV، SPE یا SPC)” میکند و آن دسته از داراییهای خود را که دارای جریانهای نقدی آتی هستند به شرکت با مقصد خاص (SPV) میفروشد. شرکت با مقصد خاص یا SPV برای اینکه وجه لازم برای خرید داراییهای مذکور را فراهم کند، اقدام به انتشار اوراق بدهی با پشتوانة دارایی میکند و آن را به عموم سرمایهگذاران عرضه میکند. سپس SPV وجوهی را که از محل فروش اوراق بدهی به دست آورده است، بابت خرید داراییهای مالی به بانی پرداخت میکند. سرمایهگذارانی که اوراق بدهی با پشتوانة دارایی را خریدهاند، از محل جریانهای نقدی حاصل از داراییهای مالی با مقصد خاص بازدهی کسب میکنند.
برخی از داراییهای مالی دارای جریانهای نقدی آتی که قابل تبدیل به اوراق بهادار هستند و میتوان به پشتوانة آنها اوراق بهادار منتشر کرد، عبارتاند از: حسابهای دریافتنی حاصل از وام (اقساط وام)، حسابهای دریافتنی مربوط به کارتهای اعتباری، حسابهای دریافتنی حاصل از لیزینگ و…
انواع اوراق مضاربه:
۱-اوراق مضاربه خاص : جهت انجام فعالیت تجاری خاص، عرضه شده و پس از اتمام آن فعالیت، سود حاصل تقسیم می گردد.
۲-اوراق مضاربه عام باسررسید : در این اوراق بانی، باسررسید معین (مثلا سه سال یا پنج سال) و با دوره های مالی مشخص (مثلا سه ماه یا شش ماه یا یکسال) اوراقی را منتشر می نماید سپس با سرمایه حاصل به تجارت می پردازد. در این حالت معمولا فعالیت خاصی برای بانی معین نمی گردد.
۳-اوراق مضاربه عام بدون سرسید: این اوراق در فعالیت و پرداخت سود همانند حالت قبل عمل نموده تنها با این تفاوت که سررسید ندارد و تا انحلال شرکت این اوراق دارای اعتبار بوده و در هر دوره مالی سود پرداخت می نمایند .
ویژگی های صکوک مضاربه:
الف) قرارداد صکوک مضاربه مبتنی بر بیانیه ثبت است که کلیه اطلاعات تعیین شده در شریعت مانند ماهیت سرمایه، درصد تقسیم سود و سایر اطلاعات مرتبط با انتشار را در بر دارد.
ب) اگر بازار اولیه و ثانویه اوراق مضاربه به صورت رقابت سالم اداره شود، نرخ های بازدهی اوراق به سمت نرخ های بازدهی بخش بازرگانی سوق داده شود و نرخ آن بخش، به سمت نرخ بازدهی سرمایه در کل اقتصاد حرکت کند، اوراق مضاربه ابزار مناسبی برای توزیع عادلانه ارزش اقزوده در کل اقتصاد خواهد بود.
منبع:عصر بانک