وی در خصوص معافیت پایه اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) توضیح داد: اشخاص حقیقی میتوانند سالانه از یک معافیت پایه استفاده کنند که میزان آن برابر با معافیت حقوق است و هر سال در قانون بودجه مشخص میشود. بدیهی است اگر درآمد اشخاص حقیقی بیش از این میزان باشد مالیات آن طبق نرخ ماده ۱۳۱ قانون محاسبه میشود.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه در اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم که از سال ۱۳۹۵ اجرایی میشود، به منظور رعایت حقوق مودیان و ایجاد فضای رقابتی، نرخهای مالیاتی اشخاص حقیقی (ماده ۱۳۱ قانون) کاهش یافته است، اظهار کرد: در قانون فعلی این نرخها در ۵ طبقه از ۱۵درصد تا ۳۵درصد تقسیم بندی شده که در قانون جدید به ۳طبقه از ۱۵درصد تا ۲۵درصد کاهش یافته است؛ بدین صورت که در طبقه اول درآمد تا ۳ میلیون تومان با نرخ ۱۵درصد محاسبه میشد که در قانون جدید درآمد تا ۵۰ میلیون تومان با نرخ ۱۵درصد محاسبه میشود.
وی ادامه داد: در طبقه دوم قانون فعلی درآمد از ۳ تا ۱۰ میلیون تومان با نرخ ۲۰ درصد محاسبه میشد که در قانون جدید درآمد تا ۱۰۰ میلیون تومان نسبت به مازاد ۵۰ میلیون تومان با نرخ ۲۰ درصد محاسبه میشود. به عبارتی محاسبات مالیات در دو طبقه اصلاحیه قانون با تمام ۴ طبقه قانون فعلی مطابقت میکند.
تقوی نژاد تصریح کرد: در طبقه سوم نیز نسبت به مازاد ۱۰۰میلیون تومان درآمد به نرخ ۲۵ درصد محاسبه میشود که این نرخ در قانون فعلی ۳۵درصد است.
بنا بر اعلام رسانه مالیاتی ایران وی همچنین از اضافه شدن یک تبصره به ماده ۱۳۱ به عنوان یکی از مشوقهای اصلاحیه قانون مالیاتهای مستقیم خبرداد و تصریحکرد: بر اساس این تبصره به ازای هر ۱۰درصد افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات نسبت به سال گذشته، یک واحد درصد حداکثر تا ۵ درصد از نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی کسر میشود.
رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه برخورداری از تمام این معافیتها منوط به ارائه اظهارنامه مالیاتی و پرداخت بهموقع مالیات است، خاطرنشانکرد: اگر فردی در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را ارائه نکند ضمن اینکه نمیتواند از معافیتها و تسهیلاتی که در قانون پیشبینی شده استفاده کند، به هر میزان درآمدی که کسب میکند مالیات تعلق میگیرد و مشمول جریمه نیز میشود.