فایده های کارت اعتباری
در بسیاری از کشورها مردم برای خرید از فروشگاه و سوپرمارکت گرفته تا پمپ بنزین از کارت اعتباری استفاده می کنند. در کشورهایی که کارت اعتباری جا افتاده کارت اعتباری مانند شناسنامه است. چنان که می توان با ارائه شماره کارت اعتباری خود به یک هتل در آن هتل اتاق رزرو کرد. قوانین مربوط به نحوه استفاده از این کارت ها هم بسیار مشخص و محکمند. به طوری که اگر فردی با شماره کارت اعتباری اتاقی را در هتل رزرو کند و در موعد مقرر به هتل نرود، قانون به صاحب هتل حق می دهد از حساب او برداشت کند و اگر مشتری قرارداد را به موقع فسخ کند و هتل دار به ناحق پول را از حساب او برداشت کرده باشد، قانون حق را به مشتری می دهد.
همچنین در این کشورها افراد از طریق اینترنت کار بورس و تجارت انجام می دهند. همه اینها مستلزم سیستم های امنیتی پیشرفته است که در آنها هم بانک ها و هم دولت شرکت دارند و سیستم اینترنتی به اندازه ای امن می شود که افراد با خیال راحت تجارت می کنند. همین طور سیستم های بیمه ای به قدری قوی است که اگر فردی توانست خرابکاری و سوء استفاده کند، ضررهای افراد دیگر جبران می شود.
به این ترتیب بالا رفتن ضریب امنیتی برای حفظ اطلاعات کارت های اعتباری ضروری است. این موضوع اعتماد مردم را برای استفاده از کارت های اعتباری به ویژه در تجارت الکترونیک بالا می برد.
چرا کارت اعتباری به جای پول نقد در جهان جا افتاده است؟
هر چند که به کارگیری کارت اعتباری در همه جا و همه وقت، دقت و عزم زیادی می طلبد ولی مزایای استفاده از کارت های اعتباری به حدی زیاد است که به مشکلات گسترش دادن آن می ارزد.
این مزایا به قدری زیاد بوده است که از دهه ۱۹۲۰ شرکت های خصوصی مثل هتل ها و شرکت های نفتی آمریکایی مشتریانشان را به استفاده از کارت اعتباری تشویق می کردند و بعد از جنگ جهانی دوم نیز سادگی استفاده از این کارت ها به استفاده از آنها بعدی جهانی داد.
چرا در ایران” کردیت کارت “نداریم؟
در ایران متاسفانه کارت اعتباری تا کنون به درستی اجرا نشده است. اولاً اعتبار افراد به میزان سپرده هایی که نزد بانکها دارند سنجیده میشود که این سنجش درستی نبوده و در واقع بانکها هیچ ریسکی را در این زمینه قبول نمی کنند، دوماً اعتبار ایجاد شده نزد بانکها در واقع حسابهای پر از پولی است که کارت قابلیت استفاده از آن را دارد و اعتبار نیست!
بد نیست بدانیم که در تمامی دنیا در سیستمهای این چنینی، صرف ایجاد اعتبار فردی را بدهکار نمیکند، بلکه استفاده از اعتبار وی را بدهکار میکند ولی در سیستمهای بانکهای ایرانی، وقتی به شما اعتبار داده میشود در واقع به همان میزان به حساب مرتبط با کارت اعتباری شما، پول واریز میگردد! بدون اینکه شما هنوز از اعتبارتان استفاده کرده باشید! و این خلاف عملکرد سیستمهای اعتباری است و به نوعی به دلیل ضعف سیستمهای پرداخت الکترونیک بانکهای ایرانی است. البته در سالهای اخیر سعی کرده اند که این ضعف را برطرف سازند.
منبع: بانکی دات آی آر