مدتی است که مرسوم شده از کسانی که نامزد یک شغل در یک شرکت و موسسه خصوصی میشوند سفته گرفته میشود. حتی در برخی نشریات چاپی کشور نیز اخیرا چنین شرطی را برای آغاز پیشبینی کردهاند. این روزنامه شرط آغاز به کار را پرداخت سفته از سوی کارمندان خود اعلام کرده است. علاوه بر این شرکتهای خصوصی نیز از کارمندان خود سفته میگیرند. این سند تجاری اگرچه از شهرت چک برخوردار نیست اما با این وجود هنوز معتبر و مورد استفاده است. شاید برای برای شما هم پیش آمده باشد که برای ثبتنام دانشگاه یا برای اشتغال در جایی از شما سفته خواسته باشند. برخی شهروندان چون تا به حال با این سند تجاری کار نکردهاند اطلاع دقیقی از شرایط این سند تجاری ندارند و نگران آن هستند که آیا دادن چنین سندی به کارفرمای خود دردسری ایجاد خواهد کرد یا نه؟ در ادامه در گفتوگو با کارشناسان به بررسی این سند تجاری میپردازیم.
تعریف سفته
طبق ماده ۳۰۷ سفته یا فته طلب سندی است که به موجب آن امضاکننده تعهد میکند مبلغی در موعد معین و یا هر وقت که حامل یا شخصی که سفته را در اختیار دارد، پولش را طلب کند بپردازد.
اگر چه سفته حالا دیگر با ظهور چک، جایگاه اولیه خود را از دست داده است، اما هنوز دارای اعتبار و پشتوانه قانونی بالایی است و اگر مطابق قانون تنظیم شده باشد، دارنده آن از مزایای قانونی برخوردار است که اسناد عادی دارای چنان اعتباری نیستند. شاید تنها دلیل رواج بیشتر چک نسبت به سفته، سهولت در صدور و وصول چک است، چرا که خیلی راحت میشود با گرفتن یک دسته چک، هر مبلغی که دوست داشته باشید از یک تومان تا هر چند میلیارد تومان که میخواهید چک صادر کنید. اما درباره سفته این طوری نیست و صادر کننده باید برابر با مبلغی که قرار است تعهد بدهد، اوراق سفته را از بانک یا مراکز فروش آن بخرد و روی آنها به تعهد اقدام کند.
سقفی برای یک سفته
هر برگ سفته سقف خاصی برای تعهدکردن دارد، مثلا اگر روی سفتهای نوشته شده باشد تا یک میلیون ریال یعنی آن سفته حداکثر برای تعهد ۱۰۰ هزار تومان دارای اعتبار است و با آن نمیتوان به پرداخت مثلا ۲۰۰ هزار تومان تعهد کرد.
تنظیم سند
طبق ماده ۳۰۸ سفته علاوه بر امضا یا مهر باید دارای تاریخ باشد و علاوه بر این، اطلاعات زیر هم روی آن ثبت شود: مبلغی که باید پرداخت شود، نام و نام خانوادگی گیرنده وجه، تاریخ پرداخت وجه، علاوه بر اینها نوشتن نام و نام خانوادگی صادرکننده، اقامتگاه وی و محل پرداخت سفته نیز ضروری است.
در صورتی که سفته برای شخص معینی صادر شود، نام و نام خانوادگی او در سفته آورده میشود، در غیر این صورت به جای نام او نوشته میشود در «وجه حامل». در صورتی که نام خانوادگی یک شخص معین نوشته شود، این شخص طلبکار میشود و در غیر این صورت هر کسی که سفته را در اختیار داشته باشد طلبکار محسوب میشود و میتواند در سررسید سفته مبلغ آن را طلب کند البته اگر سفته عندالمطالبه باشد، صادرکننده باید به محض مطالبه مبلغ آن را پرداخت کند.
سفته بدون نام
در تنظیم سفته، این امکان وجود دارد که بدهکار، سفتهای را که صادر میکند، بدون ذکر نام طلبکار به وی بدهد، در این صورت فرد میتواند یا خودش در سررسید برای گرفتن پول اقدام کند یا این که آن را به دیگری حواله بدهد.
عبارت حواله کرد در سفته به شخص دارنده این اختیار را میدهد که بتواند سفته را به دیگری منتقل کند، ولی اگر حواله کرد خط زده شود، دارنده سفته نمیتواند آن را به دیگری انتقال دهد و تنها خود وی باید برای وصول آن اقدام کند، علاوه بر آن میتواند با پشتنویسی آن را به شخص دیگری انتقال دهد. پشتنویسی سفته مانند چک برای انتقال سفته به دیگری یا وصول وجه آن است، اگر پشتنویسی برای انتقال باشد دارنده جدید سفته دارای تمام حقوق و مزایایی میشود که به آن سند تعلق دارد. انتقال سفته با امضای دارنده آن به عمل میآید، دارنده سفته میتواند برای وصول وجه آن به دیگری وکالت دهد که در این صورت باید وکالت برای وصول قید شود.
راه هایی برای وصول سفته
برای آن که دارنده سفته بتواند از مزایای قانونی آن برخوردار شود، باید نکاتی را رعایت کند. دارنده سفته باید در سررسید سفته را مطالبه کند. اگر وجه سفته پرداخت شد قضیه تمام است، ولی در صورت عدم پرداخت، دارنده سفته باید ظرف ۱۰ روز از تاریخ سر رسید، سفته را واخواست کند. واخواست اعتراض رسمی است به سفتهای که در سررسید آن پرداخت نشده و علیه صادرکننده سفته به عمل میآید. از آنجا که این اعتراض باید رسما به صادرکننده ابلاغ شود، واخواست در برگههای چاپی که از طرف وزارت دادگستری تهیه شده نوشته میشود، علاوه بر این بانکها نیز واخواستنامه چاپی مخصوص دارند. در واخواست رونوشت کامل سفته نوشته میشود و دستور پرداخت وجه سفته که به وسیله دادگاه انجام میگیرد، آورده میشود.
واخواستنامه با استفاده از کاغذ کاربن در ۳ نسخه مشابه (یک نسخه اصل و ۲ نسخه رونوشت) تنظیم شده و به وسیله واخواست کننده امضا میشود، پس از چسباندن تمبر که مبلغ آن را دادگاه مشخص میکند به دستور دادگاه، سفته به وسیله مامور اجرا (طبق مقررات مربوط به ابلاغ به صادرکننده سفت) ابلاغ میشود. البته باید توجه داشت که هیچ نوشتهای نمیتواند جایگزین واخواستنامه شود. نسخه اصلی واخواستنامه به واخواست کننده و نسخه سوم در دفتر واخواست دادگاه بایگانی میشود و مامور ابلاغ نسخه دوم واخواستنامه را به ابلاغ شونده یا محل اقامت او میدهد.
برای استفاده از مسئولیت تضامنی پشتنویسها، دارنده سفته باید ظرف یک سال از تاریخ واخواست، دادخواست خود را به دادگاه تقدیم کند. اگر دارنده سفته به این وظیفه قانونی عمل نکند، دعوی او علیه پشتنویسها پذیرفته نمیشود. دارنده سفتهای که واخواست شده و در موعد مقرر اقامه دعوی کرده، میتواند از دادگاه بخواهد که اموال طرف دعوی را پیش از رسیدگی و صدور حکم به نفع او توقیف کند. در این حالت پس از صدور حکم، دارنده سفته در وصول طلبش از مال توقیف شده، به دیگران تقدم دارد. دادگاه نیز به محض تقاضای دارنده سفته، ممکن است معادل وجه آن از اموال طرف مقابل به عنوان تامین توقیف کند.
در صورت اقامه دعوی علیه صادرکننده و پشت نویس در برگه دادخواست در مقابل ستون مربوط به خوانده میتوان نام صادرکننده و پشت نویس یا پشتنویسان را ذکر کرد و در توضیح دادخواست در قسمت شرح دعوی از دادگاه محکومیت خوانده ردیف اول به عنوان صادرکننده و خوانده ردیف دوم به عنوان پشتنویس را به صورت تضامنی درخواست کرد.
از کی بگیریم؟
اگر سفتهای چندین دست منتقل شده باشد، در این صورت وصول وجه آن به چه ترتیب امکانپذیر است؟ در صورتی که سفتهای چند بار پشتنویسی شود یعنی افراد متعددی آن را گرفته و به فرد دیگری منتقل کرده باشند، دارنده آن میتواند به هر کدام از آنها مراجعه کند.
کسی که سفته را امضا کرده و پشتنویسها همگی در مقابل دارنده آن مسئولیت تضامنی دارند، یعنی دارنده سفته در صورت عدم پرداخت، میتواند به هر کدام از آنها که بخواهد (به صورت منفرد) یا به دو یا چند یا تمامی آنها (به صورت دسته جمعی) مراجعه کند. همین حق رجوع را هر یک از پشتنویسها نسبت به صادرکننده سفته و پشتنویسهای قبلی خود دارد. بنابراین صادرکننده به علاوه پشتنویسها، همگی مسئول پرداخت وجه سفته خواهند بود. به این ترتیب انبوهی از مسئولیتها برای پرداخت مبلغ مندرج در سفته ایجاد میشود. این مسئولیت در اصطلاح مسوولیت تضامنی نامیده میشود.
ضمانت در اسناد تجاری
ضمانت در اسناد تجارتی دارای ویژگی مهم تضامنی است که بموجب آن ضامن متضامنا با مضمونعنه در مقابل دارنده، مسئول پرداخت سند قرار میگیرد. این قاعده در جهت افزایش اعتبار سند و جلب اطمینان دارنده از طریق فراهم ساختن زمینه رجوع وی به مسئولین بیشتر سند وضع شده و موجب سرعت در معاملات آن میشود. در عین حال با ماهیت ضمانت مدنی که عبارت از نقل ذمه به ذمه میباشد و در نتیجه آن ذمه مضمونعنه بری و ذمه ضامن به مضمونله مشغول میشود، متفاوت است.
در ضمانت اخیر بدون اینکه تضمین علیحده و بیشتری در وصول طلب طلبکار بوجود آید، فقط مدیون تغییر میکند و به جای مدیون اصلی(مضمونعنه)ضامن، مسئول پرداخت دین میشود. تفاوتهای دیگری نیز ممکن است بین ضمانتهای مذکور وجود داشته باشد. مانند موردیکه اگر در ضمانت مدنی، ضامن بدون اذن مضمونعنه ضمانتنموده و مورد ضمان را به مضمونله بپردازد به استناد ماده ۲۶۷ قانون مدنی که میگوید: …کسی که دین دیگری را ادا میکند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والاّ حق رجوع ندارد، نمیتواند به مضمونعنه مراجعه کند در حالیکه ضمانت در اسناد تجاری اینچنین نیست و ضامن پس از پرداخت مبلغ میتواند به عنوان دارنده سند به مضمونعنه و امضاءکنندگان قبل از او رجوع کند.
در میان اسناد تجاری اگرچه سند نسبت به چک کمتر مورد استفاده قرار میگیرد اما هنوز یکی از اسناد تجاری پرکاربرد محسوب میشود. این سند تجاری در حال حاضر ممکن است برای تضمین استفاده شود اما مهمترین کابرد این سند تجاری به عنوان وسیله پرداخت در آینده است.
منبع:روزنامه حمایت