به گزارش شهروند، نمونه این تخلف، گرفتن مالیات بر ارزش افزوده از دارو است که به وفور اتفاق میافتد و چندی پیش سازمان امور مالیاتی این تخلف را اعلام و به مردم اطلاعرسانی کرد. این سازمان همچنین با اشاره به قانون معافیتهای مالیاتی، گروههای کالایی معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده را اعلام کرد. مطابق قانون مالیات بر ارزش افزوده آرد نانوایی، نان، گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات، سویا، شیر، پنیر، روغننباتی، شیر خشک مخصوص تغذیه کودکان، انواع دارو، لوازم مصرفی درمانی، خدمات درمانی و بسیاری اقلام دیگر از این مالیات معاف هستند.
بر همین اساس یکی از موارد تخلفی که در زمان اجرای طرح سبد کالا گزارش شد دریافت مالیات بر ارزش افزوده از دریافتکنندگان سبد کالا بود که با رجوع به قوانین مالیاتی موجود در این زمینه به راحتی میتوان متوجه شد که سبد کالا معاف از مالیات بر ارزش افزوده است و عوامل توزیع نمیتوانند با دستاویز قرار دادن این قانون از مشمولان این طرح، مالیات دریافت کنند.
علاوه بر این طبق ماده ١٢ فصل دوم قانون مالیات بر ارزش افزوده، گروه دیگری از کالاها نیز از مالیات بر ارزش افزوده معاف میشوند. این گروه شامل محصولات کشاورزی فرآوری نشده دام و طیور زنده، آبزیان، زنبور عسل و نوغان است. به جز این انواع کود، سم، بذر و نهال و خوراک دام و طیور نیز شامل پرداخت این نوع مالیات نمیشوند. بخش دیگری از گروههای کالایی معاف از مالیات بر ارزش افزوده به این شرح است: فرش دستباف، کتاب، مطبوعات، دفاتر تحریر و انواع کاغذ چاپ، تحریری و مطبوعات. همچنین کالاهای اهدایی به صورت بلاعوض به وزارتخانهها، موسسات دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی دسته دیگری از کالاها و محصولات معاف از مالیات شناخته میشوند.غیر از این کالاهای همراه مسافر که برای استفاده شخصی خریداری شدهاند البته به شرط رعایت سقف تعیین شده در قوانین گمرکی هم از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.
خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده
در قانون مالیات بر ارزش افزوده دستهای از خدمات ارایه شده نیز معاف از مالیات بر ارزش افزوده شناخته شدهاند. بهعنوان مثال خدمات درمانی (انسانی، حیوانی و گیاهی) و خدمات توانبخشی و حمایتی، خدمات حملونقل عمومی، مسافربری درون و برونشهری جادهای، ریلی، هوایی و دریایی معاف از این نوع مالیات هستند.
دسته دیگری از این نوع خدمات عبارتند از: خدمات بانکی و اعتباری بانکها، موسسات اعتباری و صندوقهای قرضالحسنه مجاز و خدمات معاملات و تسویه اوراق بهادار و کالا در بورسها و بازارهای خارج از بورس، انواع خدمات پژوهشی و آموزشی با پیشنهاد مشترک وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری علوم اقتصادی و دارایی، بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و آموزش و پرورش، کار و رفاه اجتماعی.